Sunday, May 27, 2007

Met vleugels, met blaadjes ... lentevreugde

Een geaderd koolwitje bij een bloem
Vader merel voedt zijn kinderen op
Mei, de maand van de klaprozen

Een avondwandeling in mei

Een avondwandeling langs een vredig stil weggetje. Een mooi doorkijkje over het water. Er zingen twee grote karekieten. We lopen verder en dan ...
... zit dit beest op het pad. Hij wordt uitgenodigd op de hand te komen zitten, neemt dat aan, wordt bewonderd en dan in het groen gezet. Als hij daar is gebleven, zullen wandelaars niet op hem trappen. Maar wat het voor een beest is? Ik heb het niet kunnen vinden.

Een warme ochtend in april

Eind april, een ochtendwandeling in Brabant. Het is al warm, droog en stoffig. Verderop bromt een beregeningsinstallatie. Maar ineens, erbovenuit: de eerste veldleeuwerik! Zo mooi!

De zon schijnt over de voren van het kurkdroge geploegde land
Een stil plekje in het bos met waterDe hemel weerspiegelt mooi in het water. De vogels zingen; ze hebben genoeg te eten, want er zijn daar heel veel muggen. Geen plek voor mensen om lang stil te staan!

Wednesday, May 16, 2007

Kleintjes

Uit het nestkastje bij de buren kijkt een jong pimpelmeesje. "Zal ik uitvliegen? Ik wil wel de wijde wereld in!"


Op onze pergola zit - net als vorig jaar - een jonge merel verstopt tussen de bladeren van de druiven. Als het wachten op eten hem of haar te lang duurt, begint hij ongeduldig te schreeuwen. Zijn broertje of zusje zit bij de buren in de tuin en doet hetzelfde.
De bloesem is een klein kweepeertje geworden. Kijk maar hoe groot de bladeren in verhouding tot het kweepeertje zijn. Het heeft nog een fluweelzachte schil; klein, jong, aaibaar, lief! Jonge mispeltjes. Als bloesem heb ik ze niet gezien. Tussen het groen vallen de vruchtjes nog niet zo erg op
Nog geen kleintjes ... een mannetjes- en vrouwtjeseend blijven op het pad zitten tot ik vlakbij ben ..."Kom man, we gaan naar huis! Die vreemde moet zich niet met onze privézaken bemoeien!"
"Ja vrouw, ik kom al hoor."





Tuesday, May 08, 2007

De morgenstond heeft goud in de mond

In het water van dit kleine riviertje zie je de schapenwolkjes nog mooier dan in de lucht zelf
Nog meer schapenwolkjes. Het was nog niet warm


Berken in de ochtendmist. Zo krijgt het dorre gras tenminste nog een beetje water

En hier heeft de morgenstond echt goud in de mond. Foto's uit Brabant, de laatste tien dagen van april

Sunday, May 06, 2007

Zomer in april

Deze nachtpauwoog is overdag een beetje slaperig. Hij blijft rustig zitten terwijl ik de camera vlakbij houd (foto van 12 april 2007, 12.42)
We wilden de tuinfluiter horen die bij deze plas zat te zingen, maar hij hield zijn snavel ... Verderop dobberden eendjes op het water. Kijk eens hoe mooi de bomen en zelfs het witte gebouw worden weerspiegeld in het water (14 apfil, 9.07)

Hier kun je letterlijk de zon in het water zien schijnen ...
Ook de seringen zijn er vroeg bij dit jaar ...
Wat jammer dat je met een foto geen geur kunt meesturen!

Saturday, May 05, 2007

Blauwe hemel, witte regen


Ondanks de periode van al meer dan zes weken zonder regen bloeit deze witte blauwe regen (wisteria alba) uitbundig!En hier nog zo'n prachtige witte waterval van bloemen tegen de stralend blauwe hemel. En morgen? Krijgt de witte blauwe regen dan echte regen?

Fatsia met besjes

Dit is één van onze Fatsia's (japonica) en ze doet wat ze volgens mijn kamerplantenboek niet kan.
Deze plant heb ik in het voorjaar van 2005 als slappe, kleine kamerplant bij een supermarkt gekocht. Ik heb haar in een grotere pot gezet met verse aarde en wat zand en meteen in de tuin laten staan. Ook 's winters staat ze buiten in haar pot, tenzij er een harde koude (oosten) wind staat of het meer dan 5 graden vriest.
Mijn kamerplantenboek vertelt mij dat deze uit Oost-Azië afkomstige plant alleen op oudere leeftijd kan bloeien. Maar onze plant, die inmiddels groot en stevig is geworden en dikke bladeren heeft gekregen doordat ze steeds in een grotere pot is gezet, bloeit in het eerste jaar. Die winter moet ze tijdens vorst een aantal malen naar binnen en omdat het in onze hal moeilijk manoeuvreren is met deze grote plant, breken de bloemtrossen helaas af.
Afgelopen herfst bloeide ze weer en de hele winter heb ik haar niet naar binnen hoeven halen, behalve enkele uren tijdens de stevige storm van januari. Ik was haar bloemen een beetje kwijt, maar kijk: ineens blijkt ze blauwe besjes te hebben! Volgens een Engels tuinblad kan dat wel, maar dan moet de zomer warm zijn geweest en de winter niet al te koud. Dat heeft deze nog jonge plant gehad en zij beloont ons met besjes! Hieraan kun je overigens ook goed de verwantschap met de klimop (hedera) zien.
Fatsia bedankt, we zijn trots op je! Maar we willen graag weer wat minder warme zomers en lekker koude winters. Bloeien kun je dan toch wel!

Thursday, May 03, 2007

Zo gaan de wieken, de wieken, de wieken op een helderblauwe dag

Geen wolkje aan de lucht, een straffe noordoostenwind; goede omstandigheden voor deze windmolens op de dijk van Flevoland om voor schone energie te zorgen.
Door de lage relatieve luchtvochtigheid die dag - 30 april - en de wind die uit de noordoosthoek komt, is de lucht bij de horizon transparant en verder naar boven zo intens blauw.
De windmolens worden in de sloot weerspiegeld.