Sunday, February 12, 2006
Distelvink, Darwinvink?
Vandaag is het de geboortedag van Charles Darwin. Geboortedag is verjaardag, ik had wat meer tijd dus hebben we taart ter ere van Darwin!
Wat deed Charles Darwin eigenlijk? Hij heeft een theorie opgezet over de ontwikkeling van het leven op aarde: hoe uit simpele soorten de meer complexe soorten zich hebben ontwikkeld. Deze theorie is nog steeds niet volmaakt, want ook nog niet erg oud - nog maar anderhalve eeuw - en hij maakt onderdeel uit van de natuurwetenschappen. En is onze kennis van de natuurwetenschappen al compleet? Nog steeds niet.
Op de linker foto zie je een leuk staaltje van evolutie: walnoten. Terwijl ik walnoten aan het doppen was voor een Engadiner Nusstorte, vond ik er een afwijkend exemplaar tussen, niet in tweeën gedeeld, maar in drieën. Dat moest op de foto als voorbeeld van het feit dat evolutie - ik zou haast zeggen natuurlijk - nog steeds doorgaat.
Met de evolutietheorie krijg je toch al een aardig inzicht in het proces van ontwikkeling van ééncellige tot bijvoorbeeld ... mens.
Staat de evolutietheorie het geloof in God in de weg? Wat mij betreft niet. Ik ben ervan overtuigd dat het begin van "alles" bij God was. Maar dan heb ik het echt over alles en baseer ik mij niet uitsluitend op het geocentrische scheppingsverhaal uit de bijbel.
Hoe dat precies ging ... ik weet het nog steeds niet. Als mens kan ik mij niet op één lijn stellen met God, dus weet ik niet precies hoe Hij dit liet gebeuren.
Zijn evolutietheorie en geloof met elkaar in strijd? Nee, waarom eigenlijk? Zijn je geloof en de praktijk van je dagelijks leven met elkaar in strijd? Dat hoort toch ook een eenheid te zijn?
Ik kan inspiratie putten uit het bijbelse scheppingsverhaal als ik het als geestelijk en symbolisch zie.
Dat de wetenschap ons inzicht geeft in het materiële leven op aarde en dat ik dat niet letterlijk kloppend krijg met het bijbelverhaal, verbaast me niet.
Er zijn sinds het ontstaan van het boek Genesis vele eeuwen verstreken en ons inzicht in onze materiële omgeving heeft zich door de tijd heen ontwikkeld.
Bepaalde waarden zijn eeuwig.
De materiële wereld versus de geestelijke wereld? Twee werelden, of één hele wereld voor materieel en geestelijk of zichtbaar en (voor ons) onzichtbaar?
Het laatste woord is daarover voorlopig nog niet gesproken en het zal ook mij niet lukken dat op deze plaats te doen. Plato en Descartes hielden zich hiermee ook al bezig.
Darwinvink, darwintulp ...
Ik denk aan tulpen en geef deze zondag: rood!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment