
Bruin eten? Chocolade! Lekker! Donkerbruin brood. Ook lekker! Bruine kleren? Alstjeblieft niet!
Boomschors is dikwijls bruin. Ik vind boomschors mooi. Groeit er mos of korstmos op, dan vind ik het nog mooier en ik houd het meest van de zilveren berkenschors.
Toch komt elk jaar onvermijdelijk het moment dat de herfst in winter overgaat en de bladeren die nog aan bomen en struiken zitten, alleen nog maar bruin zijn. Ik vind dat een wat moeilijk moment. Je moet dan naar andere dingen zoeken die mooi zijn. In de lente en de zomer vind ik dat veel makkelijker, met het vele groen en de vele bloemen.
Maar het is juist wel goed om te proberen iets moois te ontdekken in iets dat je niet als eerste zou kiezen. Iets waar je met een soort vooroordeel al jaren lang geen aandacht aan wilde besteden, blijkt ineens op zijn eigen manier mooi te zijn.
Misschien is het met bruin als met de begeleiding van een solo-instrument, of een solozanger of -zangeres: zonder dat bruin zou het andere nooit zo mooi uitkomen.
En heeft juist bruin niet alle drie de primaire kleuren in zich? Die ik ieder afzonderlijk wel mooi vind, maar die mij samen, als bruin, toch een beetje te somber en onopvallend zijn.

No comments:
Post a Comment