Tuesday, March 21, 2006

Dinsdag is bloemig en lilablauw en ... Een sprookje



Vandaag is het zulk heerlijk weer dat je zelfs al op een bankje kunt zitten. De lila krokusjes willen hun hartjes wel laten zien en de blauwe irisjes stralen je tegemoet.
De struiken hebben knoppen en de bomen nog geen blaadjes. Tijd om te dromen. Er was eens ...

De boom die niet wou hebben dat het waaide

Op een groot heideveld stonden hier en daar bomen. Het waaide er veel, maar daar konden ze goed tegen. Ze waren goed gegroeid, hadden stevige stammen, lange wortels en hun takken waren buigzaam.Ze zagen er stoer en vertrouwenwekkend uit.
Een van de bomen was anders. Altijd klaagde hij, of was het misschien een zij? Het waaide te hard, de zon was te heet, de wind was te vochtig, de vogels maakten rommel op de takken ...
Op een dag werd er een stuk van het heideveld gekocht door iemand die niet van verandering hield. Op dat stuk stond juist die boom. Dat stuk heideveld moest zo blijven als het was, ook de boom. Er werden glazen muren omheen gezet en eroverheen een glazen dak.
Gelukkig, dacht de boom, geen rommel van de vogels meer, niet meer nu eens warm of dan weer koud, geen wind meer die met mijn takken doet wat hij wil ... nu zal het echt goed met me gaan, precies zoals ik wil!
Het was wel moeilijk om alles onveranderd te houden op dat kleine stukje veld. Er moest voor extra ventilatie worden gezorgd, de regen kon er niet meer bij en na verloop van tijd braken er takken van de boom, ook al waaide het daar niet. Het leek wel alsof alles hetzelfde bleef, maar het zag er alleen maar zo uit. Wat was verdwenen, was de bewegingskracht. Daardoor braken er takken af en verloren de planten hun vitaliteit.
Verderop op het veld stonden de bomen dag in dag uit in de zon, de regen, de wind. Ze bewogen mee, pasten zich aan en konden de temperatuurverschillen goed doorstaan.Waar een tak afbrak, groeide een zijtak. Ze zagen er elk jaar een beetje anders uit en ze waren gezond. Ze leefden mee met hun omgeving en daar kregen ze kracht van. Ze hadden medelijden met de boom in het glazen huis. Ze benijdden hem niet, al was het soms heet, koud, stormde of regende het hard. Elke dag was weer anders en dat vonden ze goed!

No comments: